Onderhoud

Automobilist stelt onderhoud en reparaties uit

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG blijkt dat, als gevolg van de crisis, 19 procent van de automobilisten grote reparaties aan hun voertuig uitstelt. 26 procent stelt kleine reparaties uit en 16 procent van de ondervraagden slaat bewust de voorgeschreven onderhoudsbeurten over.

Dit resulteert in verontrustende cijfers over mankementen aan auto’s. "In deze donkere en winterse periode vormen vooral de vele versleten banden en de gebrekkige verlichting een groot verkeersveiligheidsrisico", stelt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal. "Recentelijk toonde bandenbranchevereniging VACO aan dat van 1.500 onderzochte personenauto’s 41 procent tenminste één band heeft met onregelmatige slijtage of een vorm van schade. Met een totaal wagenpark van ruim 8 miljoen komt dat neer op 3,3 miljoen auto’s. Bijna 10 procent van de automobilisten rijdt met verkeersonveilige banden." Afgelopen jaar stond de slechte staat van banden op nummer 3 in de lijst van afkeur- en reparatiepunten bij de APK. Gebreken aan de verlichting komen het meeste voor en vormen ruim een kwart van de APK-afkeur, terwijl mankementen aan het remsysteem met 17 procent op de tweede plaats staan.

Portemonnee
De Waal: "De automobilist doet er goed aan regelmatig zelf de auto te inspecteren. Even een rondje om het voertuig lopen, de banden goed bekijken, de lichten checken en ook anderen er op aanspreken als hun verlichting niet deugt. Dat scheelt ook nog eens bekeuringen. Periodiek onderhoud scheelt op de lange termijn sowieso in de portemonnee. De jaarlijkse of tweejaarlijkse APK staat niet gelijk aan een onderhoudsbeurt en is slechts een momentopname. Vooral tijdens de winter zijn goede banden en de juiste verlichting van levensbelang."

Bron: Bovag


Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur
Autosnelservice Arnhem
Amsterdamseweg 121 • 6814 GC Arnhem (achter de Praxis)
026 4439000 • autosnelservicearnhem@gmail.com